John Boyne, Băiatul cu pijamale în dungi

  O carte pentru tineri care merită citită la orice vârstă. Lucrarea scriitorului irlandez mi-a căzut în mână întâmplător, însă primele pagini citite m-au făcut să-mi doresc a afla povestea ce se desfăşura cu fiecare rând lecturat. Încă din primele rânduri, textul mi-a făcut cunoştinţă cu Bruno, un băieţel de 9 ani din Berlin. Acesta, venind într-o zi de la şcoala o găseşte pe Maria, slujnica casei, împachetându-i lucrurile, semn că va urma a merge într-o călătorie. Locul spre care a plecat cu familia îl va maturiza mai devreme, iar povestea sa este dezvăluită în cele 20 de capitole ale cărţii.

Împreună cu Maria, părinţii şi cu sora Gretel, Bruno lasă în urmă Berlinul, împreună cu casa pe trei etaje, pe cei mai buni prieteni (Karl, Daniel şi Martin), „magazine cu vitrine strălucitoare şi tarabe cu fructe şi legume„, pentru a merge la noul loc de muncă al tatălui, la Out-With. Noua casă nu era deloc pe gustul lui Bruno, mult mai sărăcăcioasă, iar în vecinătatea ei se afla doar o construcţie mare tip hală de lemn, închisă cu un gard de sârmă, „foarte înalt, mai înalt decât casa în care stăteau şi din loc în loc era susţinut de stâlpi uriaşi de lemn, ca nişte stâlpi de telegraf„. Inocenţa copilăriei l-a făcut pe micul protagonist să nu-şi dea seama ce reprezenta locul, aflând mai târziu de la sora sa că acolo cei care nu erau ca ei, erau evrei.

Un episod aşteptat încă de la începutul cărţii este întâlnirea lui Bruno cu Fury, cel care era şeful tatălui său. Băiatul ştia despre tatăl său că are un serviciu important, definit şi de uniforma cu multe medalii pe care o purta, dar şi de întâlnirile cu multe persoane la care Bruno şi Gretel nu aveau voie să asiste. Chiar înainte ca Bruno să vină acasă şi să o găsească pe Maria împachetându-i lucrurile, iar tatăl să primească o noua uniformă şi apelativul de „Comandante”, a venit la cină Fury (cel pe care băiatul îl tot acuzase de mutarea din casa berlineză). „Avea părul închis la culoare, tuns scurt şi o mustaţă mică, aşa de micuţă că Bruno se întrebă de ce îşi mai bătuse capul cu ea sau dacă nu cumva, pur şi simplu, uitase acolo o bucăţică când se bărbierise„. Atenţia băiatului i-a atras-o Eva, partenera lui Fury, „cea mai frumoasă femeie văzută în viaţa lui. Avea părul blond şi buze foarte roşii, şi în timp ce Fury vorbea cu mama, ea se întoarse şi-l privi pe Bruno zâmbind, ceea ce-l făcu să roşească nestingherit„.

Nemaiavând casa imensă din Berlin unde putea să exploreze, nici pe cei trei buni prieteni, Bruno se hotărâ, după o perioadă, să descopere secretele împrejurimilor de la Out-With. Aşa că merse de-a lungul gardului, însă se gândi că totul a fost un eşec total, pentru că nu era nimic de explorat. Până când zărise un punct. Iar pe măsură ce se apropia „punctul devenise pată, care devenise strop, care devenise o siluetă, care devenise un băiat„. De partea cealaltă a gardului îl întâlni pe Shmuel, un băiat cam de aceeaşi statură cu el, dar mult mai slab şi trist. De aici încolo, zilnic cei doi băieţi se vor întâlni pentru a povesti aventurile fiecăruia înainte să ajungă la Out-With. Cu timpul, Bruno uită de Berlin şi de cei trei prieteni ai săi de acolo, se obişnuieşte cu noua locuinţă, cel mai important moment al fiecărei zilei fiind întâlnirea cu Shmuel, căruia îi aducea mâncare, ascunsă în buzunarele hainelor sale.

Tristeţea mamei îl determină pe tată să ia decizia ca aceasta să se întoarcă la Berlin, împreună cu cei doi copii. Vestea îl întristă cumplit pe Bruno, întrucât nu vroia să piardă frumoasa prietenie pe care o legase în ultimul an cu Shmuel. Când se duce să îi dea vestea întoarcerii la Berlin, băiatul cu pijamale în dungi îl roagă să-l ajute să-şi caute tatăl, care într-o zi nu s-a mai întors în baraca unde locuiau. Bruno nu doreşte să îşi dezamăgească cel mai bun prieten aşa că decide să se strecoare pe sub gardul de sârmă ghimpată, să se schimbe în pijamale asemenea celorlalţi şi să plece în căutarea tatălui lui Shmuel.

IMG_20170403_091949.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s