Sinagoga Neologă

În primii ani ai secolului al XIX-lea este atestată stabilirea în Braşov a primelor familii de evrei. Inaugurarea templului din strada Poarta Şchei a avut loc în 1901, avându-l ca arhitect pe Braumhorn Leopold, iar în 1915 se construieşte cel de-al doilea templu, de rit ortodox, din strada Castelului. În 1930, populaţia evreiască reprezenta patru la sută din totalul populaţiei oraşului.

Stilul de construcție al sinagogii este stilul maur, ea având planul unei bazilici cu trei nave. Sunt prezente elemente decorative gotice (rozete, ancadramentele ferestrelor și porților) și romanice. Sinagoga a fost renovată în anul 2001, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență. Ea este folosită și în prezent în scopuri rituale. Pe lângă sinagogă, comunitatea evreilor din Brașov dispune de un restaurant ritual, un cabinet medical și un serviciu de asistență la domiciliu.

Programul de vizitare al monumentului este de luni pana vineri între 9:00 şi 16:00. Preţul de intrare este de 5 ron. Nu există reduceri pentru pensionari sau elevi/studenţi. Pentru vizite în afara orelor stabilite, se pot face programări la telefon 0268511867.

*

In the early 19th century, the settlement of the first Jewish families was documentary atested. The inauguration of the Temple in Poarta Şchei Street took place in 1901, to designs by the architect Braumhorn Leopold, and in 1915 a second Temple, of Orthodox denomination was built in Castelului Street. In 1930, the Jewish population represented 4 per cent of the total number of the town’s inhabitans.

IMG_20170531_165025

1024px-Synagogue_brasov_inside

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s