Ioana Bâldea Constantinescu, Nautilius

Pentru un pasionat de istorie, incursiunea în viaţa personajelor din cartea Ioanei Bâldea Constatinescu a fost o lecţie nouă, lucrarea zugrăvind pasaje simultane ale unor persoane complexe, despre care îţi doreşti să ştii mai multe.

Viețile personajelor sunt într-o continuă intersectare, chiar dacă acestea se găsesc în momente diferite ale istoriei. De la început facem cunoștință cu Blanche, personaj regal al secolului al XIV-lea, de care este legată viața lui Yaakov, un evreu cu o poveste de dragoste răpită de ciuma timpului. Trecutul nu îi îngăduie uitarea lui Miriam, cea care i-a fost soţie şi mama fiicei sale:

Mă întrebi câteodată dacă atunci te iubeam. Iubirea mea era tulbure, ca o slovă aburită, care se ascunde privirii. Roiau nelinişti în mintea mea ca limba şarpelui pe coaja unui măr. Ispita umbrea cămările sufletului. Acum ştiu, iubita mea, dar e târziu, tu trăieşti doar în nălucirile care-mi aprind noaptea.

Frumoasa poveste a faimoasei Reine Blanche, împreună cu Yaakov sau Haim, este intersectată de Parisul zilelor noastre, unde îl regăsim pe Marc, un tânăr pasionat tocmai de perioada istoriei trecute a Franţei. Acesta se găseşte într-o legătură sentimentală cu Luna, relaţia lor fiind una de o complexitate aparte, după cum personajul spune Şi eram, dintr-odata, doi. Şi nu era mai uşor. Era mai greu. Alături de Luna se află Arabella, împreună cu Octavian, cel care repetă acelaşi cuvânt fără sens, fără culoare, fără dorinţa de a comunica excesiv.

Poveştile puse pe hărtie cu multă migală şi fineţe de Ioana Bâldea Constantinescu merită cunoscute de orice cititor, lucrarea oferă în permanenţă curiozitate, dorinţa de a afla mai departe detaliile imaginaţiei autorului. Asemenea cercurilor de pe Nautilius Pompilius cititorul regăseşte, pas cu pas, o lecţie frumoasă de istorie.

*Ioana Bâldea Constantinescu este un tânăr scriitor, om de cultură şi de presă, realizează emisiunea Oraşul Vorbeşte, la Radio România Actualităţi, dimineaţa după ora 10. Recomand!

18556879_1628983620449884_2483956923229586904_o

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s